Canasta

Si.. pentru ca Alina m-a rugat.. am sa va scriu la toti cum se joaca acest joc…numit Canasta.

Pentru a putea juca jocul.. trebuie sa fiti in 4 ( 1 – 3, 2 – 4) , sa aveti o masa, 4 scaune, un joc rummy cu pietre, rabdare si nervii calmi :))

Se poate juca si cu cartile de macao :)) dar ai nevoie de 2 perechi..si nush daca se joaca asa cum joc eu cu rummy-ul.

Si..sa incepem cu niste reguli.

 1. Nu se vorbeste intre parteneri sau.. depinde de cum va puneti de acord. Cel mai bine e sa nu se vb..ca sa fie mai al draq jocul :))
 2. Nu se fac semne..cum vezi ca inchid.. sau nu pune jolly ca am alte pietre pe tabla..
 3. Nu se triseaza.. si nu se iau niciodata 2 pietre fara motiv (see later)
 4. Nu se inchide pe tabla

Pietrele.. au valoarea urmatoare:

 • 1 – valoreaza 20 puncte
 • 2 – este jolly, valoreaza 20 puncte si poate fi folosit facand orice formatie
 • 3 – 3-ul se imparte in culori. Cu rosu si galben .. mai poti lua o carte cand iti vine turnul si 3-ul il pui langa tabla ta in spate (la sfarsit se numara). 3-ul de negru sau albastru.. se da jos si il blocheaza pe urmatorul jucator sa ia gramada. Toti 3-arii… indiferent de culoare..valoreaza 100 puncte.
 • 4,5,6,7 – valoreaza 5 puncte
 • 8,9,10,11,12,13 – valoreaza 10 puncte
 • jolly – 50 puncte
 • Canasta curata de 1 valoreaza 1000 puncte
 • Canasta curata de oricare alta valoare..valoreaza 500 puncte
 • Canasta murdara de 1 valoreaza 500 puncte
 • Canasta murdara de oricare alta valoare, valoreaza 300 puncte.
 • Canasta de jolly, valoreaza 3000 puncte
 • Canasta de 3 valoreaza 2000 puncte (parca)

Scopul jocului:

Scopul jocului este sa scapi de pietrele de pe tabla formand cat mai multe formatii complete. Prin complete ma refer la canaste. O canasta este formata din 7 pietre minim de acelasi numar. De exemplu 555555 este o canasta curata. Dar nu ies mereu curate, asa ca se pot folosi si 2-arii toti (adica jolly).. doar ca nu ai voie sa folosesti mai mult de 3 la canasta. In caz ca se folosesc acei jolly, canasta nu mai este curata..ci murdara.O canasta murdara poate arata ca asta: 5555552, 5555522, 5555222.

Cum se joaca:

Se fac gramezi de cate 7 pietre, iar la sfarsit ramane 1 singura. Cu acea piatra se numara gramezile si se incepe prin a da fiecarui jucator cate 2 gramezi. Jucatorul isi aranjeaza pietrele pe tabla in mici grupuri cu pietre de acelasi fel, de ex: 4,4; 1,1; 5,5; ..etc. In caz ca iti vine 3 negru sau albastru.. trebuie sa scapi de ei. In caz ca cineva inchide.. si te prinde pe tabla cu 3 negru sau albastru, pentru fiecare ti se scad 100 puncte.

Persoana care are 15 pietre, incepe partida.

Jucatorul 1: sa zicem ca din prima, a facut 50 puncte.. si are pe tabla o formatie de 1. Adica 1 rosu, 1 galben si 1 negru. Deja are 60 puncte si se poate etala si se etaleaza.

Jucatorul 2: nu are formatie gata primita de la prima mana, asa ca trage o carte din gramada. Cartea nu e buna..si o da jos.

Jucatorul 3: Fiind in echipa cu jucatorul 1, are dreptul sa ia gramada..daca are in mana cel putin 2 carti identice cu cea care tocmai a fost data jos de jucatorul 2. Important este ca daca a luat cartea, este obligat sa se etaleze cu ea. Sa zicem ca Jucatorul 2 a dat jos un 9. Eu am pe tabla 2 de 9, asa ca iau 9-le de jos si il lipesc la formatia mea. Automat iau si cartile de sub 9-le pe care tocmai l-am luat (adica iau gramada) si dau jos o carte care mie nu-mi trebuie, sa zicem un 5.

Jucatorul 4: fiind in echipa cu jucatorul 2, are nevoie de 5 pentru a se etala.. insa nu poate sa-l ia pentru ca este prima carte data jos (si aia nu se ia din prima, ci decat cu toata gramada odata) dar nu o poate lua si pentru faptul ca nu este etalat nici el..nici jucatorul 2, asa ca trage o carte din gramada sperand ca ii vine ceva bun. Din pacate.. nu i-a venit nimic si o da jos.

Jucatorul 1. Daca cartea data jos de jucatorul 4 este buna, o poate lua.. daca nu.. o lasa acolo si trage o carte din gramada.

Cam asta este mersul jocului. Important este sa stiti regulile bine.. si sa nu va lasati intimidati de adversari.. care fac regulile dupa bunul lor plac (gen tata :)) ). Sunt multe strategii, de exemplu tre sa fii foarte atent la ce carti iti da cel care este inaintea ta..dar trebuie sa fii mult mai atent la ce carti da jos cel de dupa tine. De multe ori.. cel care este dupa tine.. daca are 3 carti la fel.. una o da jos.. si tu te pacalesti zicand ca tocmai a dat un 5 jos..asa ca nu-i trebuie.. si tu dai un 5.. iar el iti ia gramada de 30 pietre :)) .. (iti cam vine sa te spanzuri :)) ). Le fel ..in caz ca mai sunt cateva pietre jos de ridicat..iar deja gramada este foarte mare.. cei care au prea multi 2-ari .. ii pot da jos.. ca sa blocheze restul jucatorilor sa ia gramada.. (in caz ca nimeni nu ia gramada..iar jos nu mai sunt pietre de luat.. toate cartile din gramada se intorc si se amesteca). Cu un 2 dat jos in gramada, NIMENI pana la tine iar.. nu are dreptul sa ia gramada.

Acum, la faza cu etalarea.. se merge pe un barem

Cand si cum ne etalam?

 • Ne etalam la 50 de puncte cand echipa are sub 1500 puncte.
 • Ne etalam la 90 puncte cand echipa are sub 3000 puncte, dar mai mult de 1500 puncte
 • Ne etalam la 120 puncte cand echipa are sub 5000 puncte, dar mai mult de 3000 puncte
 • Ne etalam la canasta cand avem peste 5000 puncte.

In momentul in care ne etalam la 50 puncte.. NU avem voie sa folosim nici-un jolly (2 sau joker), la 90 puncte avem voie sa folosim un singur 2, la 120 puncte avem voie sa folosim 2 de 2 sau un joker, iar la canasta avem voie sa folosim 3 jolly indiferent ca sunt 2 sau jokeri. Coechipierii au voie sa se lipeasca unul la altul si toate punctele facute se adauga intregii echipe, nu fiecarui jucator in parte.

Inchisul se pune 100 puncte., iar daca langa tabla ai vre-un 3 rosu sau galben, acestia se pun 100 fiecare. In cazul in care ii aveti pe toti 4 (3-arii rosii si galbeni indiferent ca tu ai 2 si colegul 2) se puncteaza cu 800 puncte. Daca coechipierul mai are carti pe tabla..in momentul in care tu ai inchis.. toate cartile pe care el le are pe tabla se scad.

In caz ca o echipa a inchis, iar cealalta echipa nu a reusit sa completeze o canasta.. toate punctele echipei fara canasta se scad. Daca la prima mana echipa care a pierdut nu a facut canasta.. sunt sanse ca turul viitor sa se etaleze la 15 puncte :), asta pentru ca se duce pe minus.

Se poate inchide, doar daca un jucator din echipa a facut canasta, indiferent ca e curata sau murdara, si nu poate inchide imediat dupa ce a facut canasta. De exemplu jucatorul 1 face canasta acum, jucatorul 2 nu are posibilitatea sa inchida..pentru ca nu are canasta facuta, jucatorul 3 insa, daca are cartile si posibilitatea..el poate inchide.

Dupa inchis, pe o foaie se noteaza mai intai “baza”, adica se aduna punctele de la canastele facute, nr de 3-ari rosii si galbeni + 100 puncte pt inchis. La fel se face si pt echipa care pierde. Daca sunt carti pe tabla, punctele cartilor care au ramas pe tabla trebuiesc scazute. Dupa ce s-a scris baza, fiecare carte in parte se aduna, chiar si cele din canastele facute.

Sper ca n-am omis nimic, dar daca aveti intrebari sau nedumeriri, nu ezitati sa intrebati 😛

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: